"De røde damene" lever i nuet, er glade og positive og de fokuserer på å gjøre det beste ut av dagene og livet slik som livet ble...

Noen av damene er nettopp blitt trykket opp som kunstkort.

Det er et ønske at damene finnes og selges fra NKS veiledningssentrene for pårørende i hele Norge - til inntekt for arbeidet med barn, unge og voksne pårørende til rusmiddelavhengige.

onsdag 25. september 2013

Informasjon fra Veiledningskontoret for pårørende i Sandnes



Veiledningskontoret for pårørende i Sandnes har fått en ny medarbeider. 

Nå er barnegruppa i gang og mødregruppe starter opp 15.oktober kl 17:30. Der er det en plass igjen, ta gjerne kontakt om du er interresert, eller om du kjenner noen som er det.


Veiledningssenteret for pårørende i Sandnes er en stiftelse opprettet av Norske Kvinners Sanitetsforening, avd. Rogaland.

Veiledningssenteret er et tilbud til pårørende til personer med rusproblemer, pårørende til innsatte i fengsel og personer som politiet er i kontalt med og etterlatte etter rusrelaterte dødsfall. Ansatte har relevant helse-sosialfaglig utdannelse, politiutdannelse og erfaringer fra arbeid i rusfeltet.
Vi tilbyr individuelle - par - og familiesamtaler, samt ulike smatalegrupper hvor vi bidrar med råd og veiledning. Tilbudet er gratis og vi fører ikke journal.


LMS - Pårørendegruppe avd.- Sandnes har møte tirsdag 1 oktober kl 1900



Landsforbundet mot stoffmisbruk avd Sandnes 
 har møte tirsdag 1. oktober kl. 19.00 
i Frivillighetsentralen Eidsvollsgt. 48.
Byprest Ingeborg Krager kommer.




Landsforbundet mot stoffmisbruk (LMS) er en frivillig organisasjon som har til målsetting å arbeide for åpenhet, hjelp og støtte for pårørende til misbrukere innen rusfeltet. Medlemmene består hovedsakelig av pårørende til rusmisbrukere, men alle interesserte kan være medlemmer. Foreningen synes det er viktig å snakke med andre som er i lignende situasjon, og ta vare på oss selv som pårørende. LMS har mange lokale foreninger. I dette distriktet finnes det foreninger i Stavanger, Sandnes og Egersund. Her kan en møte andre som er i samme situasjon, det kan ha stor betydning å se at man ikke er alene om problemet. I forhold til kommunal rusplan har LMS vært høringsinstans i Stavanger og Sandnes kommune, men i Egersund kommune har LMS hatt brukerrepresentant. De lokale LMS foreningene ønsker å verve nye medlemmer slik at vi kan være aktive foreninger, som kan få innflytelse på de ulike kommunale og frivillige tilbudene til rusmisbrukerne.  De ulike foreningene arrangerer medlemsmøter og temamøter. Opplysning om dette fås ved å ta kontakt med den aktuelle forening.



LMS avd. Stavanger v/Louis Messmer.                

LMS avd. Sandnes  v/Reidunn Borsheim Riskedal.          gudmund.riskedal@broadpark.no  tlf 92041532 

LMS avd. Egersund v/Ingeborg Havsø                                    
inhavso@online.no  tlf 45259633


tirsdag 17. september 2013

"Medavhengighet - en naturlig følge av rusmisbruk





"Medavhengighet - en naturlig følge av rusmisbruk
Begrepet "medavhengighet" oppstod på slutten av 70-tallet. Fagpersoner hadde lenge ant at det skjedde noe besynderlig med mennesker som var nært knyttet til kjemisk avhengige personer. En fysisk, mental, følelsesmessig og åndelig tilstand liknende alkoholisme så ut til å prege mange av dem.

For hver rusmisbruker finnes det et stort antall medavhengige. Dette er mennesker som jobber og sliter med rusmisbrukerens ansvarsområder for å opprettholde fasaden om et stabilt forhold. Men et stabilt forhold er umulig så lenge forholdet ikke består av likestilte partnere. Det beste en medavhengig kan gjøre, er å anerkjenne tingenes tilstand. Og en bør begynne med sin egen situasjon."

Henviser videre til en Blogg som skriver om rus, avhengighet, etc.


mandag 16. september 2013

Brudd på Menneskerettighetserklæringen artikkel 25 i NOrge, hvem er da ansvarlig?


Menneskerettighetserklæringen artikkel 25



Artikkel 25
  1. Enhver har rett til en levestandard som er tilstrekkelig for hans og hans families helse og velvære, og som omfatter mat, klær, bolig og helseomsorg og nødvendige sosiale ytelser, og rett til trygghet i tilfelle av arbeidsløshet, sykdom, arbeidsuførhet, enkestand, alderdom eller annen mangel på eksistensmuligheter som skyldes forhold han ikke er herre over.

Tanker fra en fagperson





Tanker fra en fagperson


Dette er et forsøk på å sette ord på noen av mine bekymringer over den utviklingen jeg er vitne til innen rusbehandling. Jeg er mildt sagt bekymret over hva jeg ser.
Jeg har jobbet innen rusfeltet over mange år. Jeg er utdannet sosionom med videreutdanning i rus, avhengighet og psykiske lidelser. Jeg har en bachelorgrad i samfunnsvitenskapelige fag med fordypning i psykologi og sosiologi. Jeg er for tiden mastergradsstudent i sosiologi med kriminalitet som fordypningsfelt. Jeg er ikke selv rusavhengig, men jeg er oppvokst i et dysfunksjonelt familiesystem (som forklarer hvorfor jeg søkte meg til dette feltet i utgangspunktet) og er godt kjent med hvordan en slik familiebakgrunn bidrar til en vridd og vrengt virkelighetsforståelse som gjør at en øks fort kan bli til en kniv. Dessverre ser jeg mye av den samme virkelighetsforståelsen (eller mangel på sådan) innen rusfeltet. Etter min oppfatning kan konsekvensene bli fatale.

I løpet av de årene jeg har vært i min nåværende jobb innen spesialisthelsetjenesten, ved en klinikk som skal utrede og behandle rus og psykiske lidelser, har behandlingstiden gått ned fra 6 til 3 måneder. Dette er bekymringsverdig i seg selv da vi vet at det tar tid å «lande» etter å ha ruset seg over lengre tid. På disse tre månedene er det mye som skal gjøres; utredning, behandling, bolig, arbeid, nettverk osv. Min oppgave er å jobbe med samhandling med pasientens hjemkommune, Individuell Plan, og følge opp ved kriser, det vil si når pasientene forlater avdelingen ved rusepisoder. Det har vært mange kriser under min tid her. Mange av pasientene har vært ute både 3-5 ganger i løpet av oppholdet. Dette skaper naturlig nok mye utrygghet på avdelingen. I god, medavhengig ånd brukes tiden på de som ikke er tilstede og som ikke ønsker hjelp i stedet for å ivareta de som ber om hjelp. Vi driver såkalt individuell behandling. Tanken bak det er god, at pasienten skal få behandling ut fra sine behov. En kollega sa en gang at «det er pasientene som bestiller tjenester fra oss». De bestiller oftest en tur på butikken for å kjøpe energidrikk. Men er det det de har behov for? I praksis, slik jeg ser det, innebærer individuell behandling ofte å ofre et helt fellesskap som prøver å få til noe for å prøve å redde den ene som ikke helt får det til av ulike grunner. Jeg mener ikke at man ikke skal få flere sjanser. Men vi må vel ha noen grenser? Uavhengig av om vi kaller det individuell behandling eller ei, vi mennesker er en del av et fellesskap og vi påvirker hverandre negativt og positivt. I en avdeling hvor det negative settes foran det positive smitter negativiteten og konsekvensen, slik jeg ser det, er et miljø som ikke gir grunnlag for god behandling.

Tilbake til virkelighetsforståelsen. Jeg har vært vitne til mange (kreative) omskrivinger av virkeligheten mens jeg har jobbet her. Pasienter som har ruset seg og kommet tilbake til avdelingen eller ruset seg ved avdelingen avlegger positiv rustest, men i og med at pasienten nekter å ha ruset seg, får pasienten oppholde seg på avdelingen. De av oss som har litt kjennskap til kriminelle tankemønster og avhengig logikk vet at det ikke er uvanlig å nekte på sannheten, selv om det foreligger bevis. Det er heller ikke uvanlig at den avhengige vikler seg såpass inn i løgner og en virkelighetsforståelse som sier at han/hun ikke har ruset seg at vedkommende faktisk tror det selv! Vi kjøper ofte denne forståelsen selv om vår magefølelse sier oss noe annet, synes synd på pasienten og er redd for hva som skjer dersom man forholder seg til prosedyrene og avviser pasienten fra avdelingen. Pasientene lærer etter hvert at de kan true med å ta livet sitt eller at de ikke har noe sted å bo. Pasientene overtar dermed makten over de ansatte/systemet og ”behandlingen” blir deretter. Gevinsten for pasienten blir at han/hun nok en gang får viljen sin (en vilje som i avhengighetens natur fører til selvdestruksjon) og ansatte/systemet får dekt behovet for å leve i illusjonen om å ha kontroll over pasienten. Alt er selvfølgelig fordekt som omsorg. Med andre ord; behandlingen er styrt av frykt. Finnes det noen forskning som har vist at det fungerer? Pasientene som er igjen på avdelingen blir (naturlig nok) trigget og utrygge av dette. Hadde jeg vært pasient ved avdelingen med et oppriktig ønske om å avstå fra rusmidler, ville jeg vært redd for hvem som kunne hjelpe meg med å beskytte rusfriheten i den første, sårbare fasen. 
Uærlighet mot seg selv og andre er en del av sykdomsbildet, den avhengige forsøker gjennom forskjellige mekanismer å late som de negative egenskapene ikke eksisterer for i det hele tatt overleve. Å innse virkeligheten blir for smertefullt. Å anta at pasienten er uærlig på en del områder og at dette er en del av pasientens overlevelsesstrategi, kan i behandling bli sett på som å være nedlatende og mistenksom mot pasienten. Etter min mening vil det å bidra til å realitetsorientere pasienten gjennom å tørre å utfordre virkelighetsforståelsen, dele kunnskap om sykdommen, tørre å ta feil og helt enkelt være ærlig mot pasienten, være en mer kjærlighetsfull og respektfull måte å møte et medmenneske på. Pasientene dør ikke av at vi er ærlige mot dem. Men jeg vil påstå at vi som jobber innen dette feltet ofte blir medavhengige og ubevisst bidrar til å muliggjøre videre misbruk. Vi vil så gjerne kjøpe kjappe løsninger som «bare jeg får meg leilighet blir alt bra». Det kan være behagelig å kjøpe den avhengige logikkens illusjon fremfor å tørre å utfordre den. Å utfordre innebærer å forholde seg til følelsene som dukker opp. Dersom man som behandler har egne ubearbeidede følelser i bagasjen, kan det fort bli ubehagelig. Konsekvensen av en behandler som ikke tar ansvar for egne følelser og selv ikke praktiserer det han/hun formidler, blir at behandleren legger lokk på pasientens prosess. Det hjelper ikke hvor god du er til å snakke og hvor fornøyd du selv og dine kolleger er med kunnskapen du besitter. Rusavhengige er gode på å lure seg selv, men du klarer ikke lure en rusavhengig. Å jobbe med pasienter med denne lure og listige sykdommen er utfordrende. Jeg tror det er essensielt for å kunne bli en god behandler at man til en viss grad klarer å gjenkjenne de samme mønstrene og prosessene i seg selv. Det er ikke noe man kan sitte på en lesesal og teoretisere seg frem til. Tidsrommet mellom et ærlig og oppriktig ønske om hjelp og frem til forsvarsmekanismene trer i kraft er ofte kort, og jeg tror opplevelsen av å ikke bli møtt, forstått, «ingen som forstår hva som feiler meg her heller», forkorter denne prosessen dramatisk. Til tross for dette er det lite eller ingen fokus på egen prosess blant ansatte. På denne måten tror jeg følelsen av «oss» og «dem» forsterkes. Vi klarer ikke forstå og de føler seg ikke forstått. I stedet drar pasientene ut og ruser seg, mens vi åpner en kartong rødvin for å stresse ned etter en hektisk jobbuke.      

Det er vanskelig å få tak i noe felles mål ved behandlingen. I og med at alt er basert på individualitet, har alle sin oppfatning av hva som fungerer/ ikke fungerer og det spriker i alle retninger. De som søker de letteste løsningene vet å utnytte seg av dette. Mye av tiden går med på å sitte i møter og diskutere pasienter som ikke er tilstede, fylle ut skjema, journalføring osv. Konsekvenser har «vi» ikke tro på. Når behandlingen starter på dagen er basert på når man antar at pasientene orker å stå opp. Er man heldig får man kommet i gang rundt lunsjtider. Pasientene får kanskje kjenne på et ubehag ved at manglende deltakelse blir påpekt, men det preller fort av for folk som er godt trent i å stenge av følelser. At man kan risikere å bli utskrevet dersom man ikke deltar i behandlingen over tid er noe vi absolutt ikke må finne på å nevne for pasientene da det kan bli oppfattet som en trussel. Personlig ville jeg vært mer bekymret for de som dør mens de står på venteliste for behandling enn det ubehaget man måtte kjenne ved å presentere en realistisk konsekvens av ikke delta i sin egen behandlingsprosess.   
Jeg har opplevd at pasienter som selv har ønsket å skrive seg ut (nær planlagt utskrivelsesdato) blir av sin behandler overtalt til å se på det som en treningstur for å tenke seg om. Pasienten kommer tilbake til avdelingen full av rusmidler. Eller som en kollega hevdet; vivetikke om pasienten har ruset seg. Jeg vil påstå at de av oss som har jobbet lenge innen feltet er ganske sikker på at pasienten har ruset seg da behovet for «tenkepause» nær utskrivelsesdato lett kan forveksles med russug og trang til annen destruktiv atferd. Det er med andre ord andre drivkrefter i sving enn behovet for å dra hjem og vanne potteplanter. Har man ikke evnen til å gjenkjenne den avhengige logikken og mot nok til å tørre å konfrontere den, er man så godt som sjanseløs som behandler hvis målet er å hjelpe pasienten til å begynne å få såpass kontakt med seg selv at han/hunselvønsker å slutte å ta livet av seg. Den rusavhengige har sannsynligvis for lengst forstått at du ikke aner hva du driver med.
 Pasienter som drar fra avdelingen for å ruse seg kan ikke skrives ut før de har fått informasjon om at narkotika er farlig (informasjon om overdosefare). Dette er etter min mening en nedlatende vurdering av pasientens intellekt. De vet veldig godt at det er farlig å ruse seg. Jeg har erfart at det jukses med tallene over gjennomført behandling ved at man f.eks. kaller et behandlingsavbrudd for en treningstur, jobber intenst for å få pasienten tilbake, for så å registrere det som «fullført behandling» eller at man registrerer fullført behandling selv om pasienten ikke befinner seg på avdelingen. Å fullføre behandlingen øker som kjent sannsynligheten for fortsatt rusfrihet og det vil være en gevinst for institusjonen å vise at flest mulig fullfører behandlingen. Men representerer tallene virkeligheten? Motivet er visstnok pasientens beste, i mine øyne handler det om medavhengighet, makt, kontroll, muliggjøring, mangel på kunnskap, behovet for å dekke sin egen rygg og fasade.

Jeg liker i utgangspunktet arbeidsoppgavene mine. Å jobbe med å hjelpe mennesker som ønsker endring i livet sitt er en stor glede. Dessverre er det vanskelig å gjøre dette på en tilfredsstillende måte under slike forhold. Det hjelper ikke å få en flott leilighet eller jobb når det indre ikke er på plass eller man ikke har muligheten til å begynne å få det på plass. Jeg ser på behandling som å bygge et hus. Starter man med taket vil det fort rase sammen. Derfor mener jeg det viktigste er å skape et godt og trygt behandlingsmiljø. Pasientene kommer og går, mens ansattegruppa er mer konstant. Mitt forslag er derfor å starte der. Å ansette behandlere til å behandle mennesker med en dødelig sykdom, hvor kravet er høyskole eller universitetsutdanning, men ingen forventninger/krav om å gå i egen prosess er etter min mening totalt uforsvarlig. Jeg forstår ikke når og hvorfor rusbehandling ble så lite menneske- og relasjonsfokusert. Masse fine ord og fasade, men lite handling.

Jeg har flere ganger meldt min bekymring til mine ledere uten at det skjer noe. Og nei, jeg forventer ikke at det skal skje en plutselig endring bare jeg sier fra. Det er derfor jeg ønsker å dele mine tanker for på sikt kunne være med og bidra til en endring. Vi er så opptatt av å løpe rundt og slokke branner og drive symptombehandling at vi har ikke tid til å drive med det vi egentlig skal. Det krever mot og vilje å sette seg ned og kjenne etter om det man driver med er riktig. Da kan det være enklere å hive seg inn i dramatikken og krisene som oppstår så får man i hvert fall dekket behovet for å være en som «ordner opp og står i det når det stormer som verst». Jeg har problemer med å se at behandlingen handler om pasientenes behov, det handler mer om våre behov. Unge, garantert velmenende behandlere med minimal erfaring sitter med manualene og testene sine og prøver å finne ut hva som feiler pasientene så de kan sette en diagnose. Skal vi slå oss ordentlig løs og ha det «gøy» tar vi testene på oss selv når vi drar på personalseminar, som en del av underholdningen. Jeg er usikker på hvor sikkert resultatet blir under såpass høy alkoholpåvirkning.
 På avdelingen får pasientene aktivt leve ut sykdommen sin; krenke seg selv og andre gjennom destruktive relasjoner, sex, mat, spill, trening, makt, kontroll osv. Vi tror av en eller annen grunn at sykdommen sitter i selve rusmiddelet, noe pasienten selv også ofte er overbevist om. Gevinsten ved en slik oppfatning er at man kan fortsette med gamle mestringsstrategier og kjøpe illusjonen om at «nå har jeg funnet løsningen» og få skryt fordi man er flink som er rusfri. Misforstå meg rett, rusfrihet ser jeg på som en forutsetning for endring. For å oppnå langvarig endring må man derimot dypere ned i materien. Og det er vel den langvarige endringen vi vil ha og ikke bare den kortsiktige?
Pasientene overtar med jevne mellomrom styringen i avdelingen som er en naturlig konsekvens når sykdommen får leves ut i fri dressur. Når pasientene ruser seg, beskytter vi oss med å si at de har valgt det selv. Min påstand er at aktive avhengige kan ikke velge åtaet tilbakefall når de er i aktiv avhengighet fordi deeri tilbakefallsprosessen. Tvangsmessigheten gjør det umulig å ta et reelt valg, det er derfor de trenger hjelp til å avstå. Jeg har også opplevd å melde fra om en foredragsholder og som i mine øyne var påfallende ruspåvirket. Personen var i LAR, noe som for meg i utgangspunktet var helt irrelevant. I etterspillet var det mye frem og tilbake om hvem som opplevde hva. Jeg hørte selv at arrangøren for foredraget roste foredragsholderen for et godt foredrag, for så å innrømme ovenfor oss andre at han opplevde vedkommende som meget rusa. Forklaringer rundt for høy medisindose ble presentert, noe jeg mener ikke har noe med saken å gjøre. Jeg reagerte på at mennesker i LAR skulle behandles annerledes enn hvilken som helst annen person og at når vedkommende fremstod som ruset ble årsaken tillagt «feil medisindose» eller «jeg kan ikke nok om LAR til å si om vedkommende er ruset eller ikke». Det hele endte med atjeghadde sett feil, men at de ville bli mer forsiktig med å bruke LAR pasienter som foredragsholdere. Logisk, ikke sant? I mine øyne er det lite respektfullt ovenfor personen det gjaldt. I tillegg står man og lyver pasienten midt i ansiktet. Nok et eksempel på hvordan virkeligheten blir forvrengt innen dette feltet.

Dette skriveriet er ikke et angrep på hverken personer eller institusjoner. Jeg tror oppriktig at alle gjør så godt de kan. Noen vil kanskje hevde at jeg utleverer for mye og er illojal. Jeg registrerer ubehaget ved det, men jeg har tatt et valg om at ærlighet kommer først. Lojaliteten ligger ikke hos systemet jeg jobber i, men hos pasientene som ber om hjelp til å lære å mestre livet. Det kan være lett å glemme hva vi egentlig jobber med og for.    
Etter lengre tid med bekymring og opplevelsen av å ikke bli hørt har jeg sagt opp jobben min i protest. Jeg kan ikke fortsette å prostituere meg på denne måten og leve av en jobb hvor jeg sitter og lyver til pasientene og har i oppgave å selge inn en behandling jeg selv ikke har tro på. Jeg har ikke tro på at dette fungerer. Jeg kan ikke jobbe med noe jeg ikke har tro på, da blir jeg bare en som går på jobb for å få penger. Da kan jeg like gjerne jobbe i en hvilken som helst annen plass. Jeg mener at det og de jeg jobber med er altfor viktig til det. Det handler om menneskeliv. 

Velkommen til veiledningssenteret for pårørende - Sandnes & Haugesund





Til ettertanke






Til ettertanke

En dag , når jeg var ny på ungdomsskolen, så jeg en gutt fra min klasse som var på vei hjem fra skolen. Han het Jonas. Det så ut som han bar alle bøkene sine. Jeg tenkte for meg selv, hvorfor vil noen ta alle bøkene med seg hjem på en fredag? Han må virkelig være en nerd.
Jeg hadde planlagt en ganske fin helg (fest og spille fotballkamp med vennene mine i morgen ettermiddag), så jeg ristet på hue og gikk videre.

Når jeg gikk der, så jeg en gjeng med gutter, som kom løpende mot ham. De løp på ham, slo alle bøkene ut av hendene hans, og sparket beina vekk under ham så han landet rett i søla. Brillene hans for av ham og jeg så de landet ca ett par meter i fra ham.
Han så opp og jeg så en forferdelig tristhet i øynene hans. Jeg følte virkelig synd på ham, så jeg løp bort til ham. Mens han krøp rundt for å finne brillene sine, så jeg tårer i øynene hans. Når jeg gav brillene til ham, sa jeg;
De der typene der er noen tullinger. De skulle hatt juling!
Han så på meg og sa;
Hei, takk! Det var et stort smil i ansiktet hans.
Jeg hjalp ham med å plukke opp bøkene hans, og spurte ham hvor han bodde. Det viste seg at han bodde jo i nærheten av meg så jeg spurte ham hvorfor jeg ikke hadde sett ham før. Han fortalte at han hadde gått på en privatskole frem til nå. Jeg ville aldri hengt sammen med noen fra en privatskole før.
Vi pratet hele veien hjem, og jeg bar bøkene hans. Han viste seg faktisk å være en ganske kul type. Jeg spurte ham om han ville være med å spille fotball på lørdag med meg og vennene mine. Han sa ja.
Vi holdt sammen hele helgen, og jo mer jeg ble kjent med ham, jo mer likte jeg ham. Vennene mine synes det samme.

Mandag morgen kom, og der var Jonas igjen med sin svære stabel med bøker. Jeg stoppet ham og sa,
For en type du er, du kommer til å bygge noen svære muskler med den svære stabelen med bøker med deg hver dag!
Han bare lo, og gav meg halvparten av bøkene.

I løpet av de neste 3 årene ble Jonas og jeg bestevenner. Når vi var i avgangsklassen, og drev å funderte på videregående, bestemte Jonas seg for å gå allmennfag, mens jeg tenkte på handelsgym. Jeg visste at vi alltid ville være venner, og avstandene imellom oss ville aldri bli et problem. Han ville bli lege, og jeg tenkte på bedriftsøkonomi og å satse på fotballen.

Jonas var den som utmerket seg i vår klasse. Jeg ertet ham stadig vekk om at han var en nerd.
Han var nødt til å forberede en tale for avslutningen på skolen. Jeg var så glad det ikke var meg som måtte gå opp på podiet å tale.

På avslutningsdagen, så jeg Jonas, han så flott ut.
Han var en av de gutta som virkelig fant seg selv i løpet av ungdomsskolen. Han var gjennomført og så faktisk stilig ut med briller. Han hadde med flere jenter å gjøre enn meg, og jentene elsket ham. Uh! Noen ganger var jeg virkelig sjalu.
I dag var en av de dagene. Jeg kunne se at han var nervøs i forbindelse med talen han skulle holde. Så jeg gav han et klapp på skulderen og sa;
hallo tøffing, dette blir kjempebra!
Han så på meg med en av disse blikkene (et virkelig takknemlig et), og smilte.Takk! sa han.
Når han begynte talen, renset han stemmen, og begynte.

Avslutningsdagen er en dag som er til å takke dem som har hjulpet deg gjennom disse tøffe årene. Dine foreldre, dine lærere, dine slektninger, kanskje en trener, men aller mest….dine venner. Jeg er her for å fortelle at det å være en venn for noen, er den største gave du kan gi dem.
Jeg skal fortelle dere en historie.
Jeg så da på min venn med vantro når han stod der å fortalte historien om den første dagen vi møttes.
Han hadde planlagt å ta livet av seg selv den helgen. Han foralte om hvordan han hadde ryddet ut av skapet sitt på skolen, så moren skulle slippe å gjøre det etterpå, og at han bar bøkene hjem. Han så direkte på meg, og gav meg et lite smil.
Heldigvis, og i takknemlighet ble jeg reddet. Min venn reddet meg fra å gjøre det mest ufattelige .

Jeg hørte et gisp ut blant mengden av folk , når den stilige, populære gutten fortalte om sitt svakeste øyeblikk.
Jeg så hans far og mor så på meg med det samme takknemlige smil.
Ikke før i dette øyeblikk skjønte jeg dybden av dette.

Aldri undervurder kraften i dine handlinger. Med en liten gest kan du forandre en annens liv. Til det bedre, eller verre. Vi er alle gitt å kunne påvirke hverandre på en eller annen måte.
Se etter det gode hos andre!

Du har nå to muligheter;
1) Fortell denne historien videre til andre, eller
2) Glem det, og oppfør deg som om det ikke rørte ved dine følelser.

Som du kan se tok jeg valg nr 1.



fredag 13. september 2013

DE FIRE LEVEREGLER


VÆR REN I ORD

Snakk med integritet. Si bare det du mener.
Unngå å misbruke ord til å snakke stygt om deg
selv eller andre.

TA IKKE NOE PERSONLIG

Ikke noe av det andre gjør, er på grunn av deg.
Det andre sier og gjør, er en projeksjon av deres
egen virkelighet, deres egen drøm.
Når du er immun mot andres meninger og handlinger, vil
du ikke bli utsatt for unødig lidelse.


LA VÆRE Å FORUTSETTE TING

Våg å stille spørsmål og utrykke det du virkelig ønsker.
Kommuniser med andre så klart du kan for å unngå misforståelser.
Denne ene leveregelen er nok til at du kan omskape hele livet ditt.


GJØR ALLTID DITT BESTE

Ditt beste vil forandre seg fra øyeblikk til øyeblikk.
Det vil være annerledes når du er frisk enn når du er syk.
Gjør du ditt beste under alle omstendigheter,
så vil du unngå å dømme deg selv og angre.

DON MIGUEL RUIZ


Et lite glimt at de røde Sandnesdamene i Sandnesposten i går





Det var koselig når Tora Lind Berg fra Sandnesposten kom på besøk for en samtale. Jeg fikk i full fart tegnet en rød Sandnes dame, og skrev Lev, danse og le......yeeees!

Jeg tror det er kjempeviktig å tenke positivt og spesielt når livet ikke er så lett. 
http://sandnesposten.no/

Kan anbefale å lese boken: In the realm of hungry ghosts



Kan anbefale å lese boken: In the realm of hungry ghosts - addictive tendencies arise in the parts of our brains governing some of our most basic and life-sustaining needs and functions: incentive and motivation, physical and emotional pain relief, the regulation of stress, and the capacity to feel and receive love........Listen to an excerpt from In The Realm of Hungry Ghosts

http://drgabormate.com/book/in-the-realm-of-hungry-ghosts/

LMS Avd. Sandnes



LMS Avd. Sandnes
Her på Sandnes drives det en foreldreforening for rusmisbrukere for de som ønsker å være i en gruppe med andre. Hit kommer det ifra 3 til 20 mennesker, men etter samtale med Reidunn, så er det mange som ikke vet at de finnes. Ta gjerne kontakt: 

Leder: Reidunn Borsheim Riskedal
Liljeveien 3
4316 Sandnes
Mobil: 92041532
E-post: gudmund.riskedal@broadpark.no

http://www.motstoff.no/portal/page/portal/ls/artikkel?displaypage=TRUE&element_id=38071

søndag 8. september 2013

Magi e å ha tro på seg sjøl, hvis du kan gjørr det kan du få alt te å skje.........

Livet er ikke laget av de drømmene som du drømmer … men av de valgene du gjør. Ditt liv i dag er summen av alle de valg du har gjort opp til dette punktet i livet ditt. Gjør et utmerket valg og se ringvirkningene av velsignelser. “

Du skaper alt som er vakkert med din holdning og handlinger.....

En gammel klok mann fikk en gang

dette spørsmålet:..Hva er det som 

gjør et menneske bedre enn et annet?

Den gamle mannen svarte:..Det er hverken

deres hus, deres biler eller penger.

Hverken deres klær, smukker eller utseende.

Nei, vi er alle like, uansett hva vi har og hva vi eier.

Men det er holdningen vi har til livet, følelsen vi

har for andre medmennesker.

Det er kjærligheten som skiller oss fra hverandre..


lørdag 7. september 2013

♥Å våkna opp å ver takknemmlige.......jeg har lært det viktigste...






♥Å våkna opp å ver takknemmlige for ein ny dag e herligt. 



Jeg har lært det viktigste...
At livet skal gripes og ikke begripes.
At livet er nå og ikke siden.
At vi skal leve helt og fullt nå.
At vonde ting som skjer i livet vårt har en mening.
At vi blir ført til sideveier for å lære.
At vi blir sterkere av motgang.
At vi må tillate oss å ta i mot kjærlighet.
At vi må gi kjærlighet.
At vi ved endring i livsveven lever sterkere.
At ingenting er tilfeldig.

Det er ingen perfekte liv,men vi kan fylle det med perfekte øyeblikk........

Livet synes aldri å være
slik vi ønsker det, men
vi lever det på den beste
måten vi kan. Det er ingen 
perfekte liv, men vi kan
fylle det med perfekte øyeblikk.

fredag 6. september 2013

Små morsom Trening?


Besøk av Grete Rugland daglig leder av N.K.S Veiledningssenteret for pårørende i Nord Norge

Har hatt kjempekoselig besøk av N.K.S Veiledningssenteret for pårørende i Nord Norge https://ww w.facebook.com/veiledningssenter, daglig leder Grete Rugland. 
Sendte med Grete et lite bilde nordover. 


Veiledningssenteret for pårørende i Nord Norge AS er drevet av Norske Kvinners Sanitetsforening avd. Nordland, Troms og Finnmark. Veiledningssenteret er et tilbud for pårørende til rusmiddelavhengige for hele befolkningen i Nord Norge.

Alle som oppfatter at de har nær tilknytning til rusmiddelavhengige er velkommen til oss. 


Veiledningssenteret er et lavterskeltilbud og all veiledning og informasjon til pårørende er gratis.
Våre åpningstider er: mandag - torsdag kl 0830 - 1500
(det kan gjøres avtaler om veiledning utenom de oppsatte tidspunkt)


Avd. Bodø: Junkerveien 69b, Bodø. Tlf. 46855262

onsdag 4. september 2013

Ingen gronn te panikk, kjærlighedå e ikkje der ude, den e i deg sjøl.


Tenk, snakk og gjør positive ting.

♥♫♫♪♫♫Tenk, snakk og gjør positive ting.
Start dagen med å være positiv på alle områder av ditt liv. Du må utvikle en vane med å tenke, snakke og handle med optimisme i enhver situasjon. Uansett hva som skjer i livet er det du som velger svaret ditt. Ditt svar gjenspeiler din holdning, og holdningen vil bestemme din fremtid. Du blir hva du tenker.

tirsdag 3. september 2013

Del en goe Gla`i deg klem med noen i dag. Du e så skjønne ;)

♥♫♫♪♫♫Har du gitt noen en klem i dag?

♥Alle mennesker vet hva det vil si å klemme. Alle kan gi en klem, og alle kan ta imot en klem. Ingen forskjell på fattig eller rik, liten eller stor. Klemmen kan være forskjellig, og situasjonsbetinget. Det finnes glad-i-deg-klem, trøste-klem, elsker-deg-klem, hilse-klem og farvel-klem.

Her kan du se hvorfor og hvordan du skal klemme:
- Løser opp spenninger i kroppen
- Øker selvtilliten
- En klem gleder
- Hjelper mot ensomhet og angst
- Et sunt alternativ til andre usunne aktiviteter
- Gir fysisk tilfredsstillelse
- En klem sprer varme
- Krever ingen hjelpemidler
- Gjør hverdagen enklere
- Den er lik for alle

søndag 1. september 2013

♥Saman er ein mindre aleine, det ligger mye styrke i samhold og felleskap.

Jo flere som er samlet om å skape holdningsendringer, jo større er sjansen for at alle i vår by kan få det bedre. Det handler om vår fremtid.

Medmenneskelighet er det som får oss te å ta hensyn te andres sårbarhet

Medmenneskelighet er det som får oss te å ta hensyn te andres sårbarhet. Det er alltid flere sider av en og samme sak. Essensen i alle mennesker er Glede, fred og kjærlighet. Ingen er perfekte, alle er unike og like verdifulle. Ingen er bare det du ser.....