"De røde damene" lever i nuet, er glade og positive og de fokuserer på å gjøre det beste ut av dagene og livet slik som livet ble...

Noen av damene er nettopp blitt trykket opp som kunstkort.

Det er et ønske at damene finnes og selges fra NKS veiledningssentrene for pårørende i hele Norge - til inntekt for arbeidet med barn, unge og voksne pårørende til rusmiddelavhengige.

fredag 9. august 2013

Pårørendes rettigheter



For at pårørende skal kunne gjøre bruk av sine rettigheter og utføre sine oppgaver, er de avhengig av tilstrekkelig informasjon om pasientens helsetilstand og den helsehjelpen som gis.
I tillegg skal de ha informasjon om hvilke rettigheter og muligheter lovgivningen gir den pårørende.

Pårørende har rettigheter i henhold til pasientrettighetsloven. Lov om pasient- og brukerrettigheter (Pasient- og brukerrettighetsloven). Det er spesielt kapitlene 3. og 4. som handler om pårørendes rettigheter.
Disse kapitlene tar spesielt for seg at:
  • Pårørende skal sikres nødvendig informasjon, og
  • Pårørende skal sammen med pasienten ha innflytelse over utformingen av hjelpetilbudet til den de er pårørende for.
  • Pårørende skal betraktes som en ressurs.
  • Pårørendes egne behov skal vies oppmerksomhet. Det rettes særlig oppmerksomhet mot barn som pårørende.
Som hovedregel er opplysninger om en pasients sykdomsforhold og andre personlige opplysninger underlagt taushetsplikt. Det kreves samtykke fra pasienten for å kunne gi informasjon om pasientens helsetilstand. I de tilfellene der det ikke foreligger samtykke fra pasienten er det allikevel mange unntak fra taushetsplikten som gir helsepersonell adgang til å videreformidle opplysninger til nærmeste pårørende. I noen tilfeller har helsepersonell også plikt til å videreformidle opplysninger til pårørende, se avsnitt nedenfor om helsepersonells taushetsplikt versus pårørendes rett til informasjon.

Pårørende og nærmeste pårørende

Hvem som har status som pårørende og nærmeste pårørende i forhold til helsetjenesten er regulert i pasientrettighetsloven. Som hovedregel definerer pasienten selv – så langt hun eller han er i stand til det – hvem som er pårørende og nærmeste pårørende.
Det er nærmeste pårørende som har rettigheter og oppgaver etter helselovgivningen, og som helsepersonellet har rettslige plikter overfor. Pasienten står fritt til å endre valget av nærmeste pårørende.
Dersom pasienten er ute av stand til å oppgi nærmeste pårørende, oppnevnes iutgangspunktet den som i størst utstrekning har varig og løpende kontakt med pasienten som nærmeste pårørende. Det foretas en konkret vurdering i det enkelte tilfellet, hvor helsepersonellet ser hvem pasienten sannsynligvis ville ønsket, og hvem som fremstår som mest aktuell. Utover dette skal det tas utgangpunkt i følgende rekkefølge:
  • Ektefelle
  • Registrert partner
  • Personer som lever i ekteskapslignende eller partnerskapslignende samboerskap med pasienten
  • Myndige barn, foreldre eller andre med foreldreansvaret, myndige søsken, besteforeldre.
  • Andre familiemedlemmer som står pasienten nær
  • Verge eller hjelpeverge.


2 kommentarer:

  1. Takk for at du delte denne fantastiske artikkelen med oss. Jeg vil gjerne si at hvis du føler deg deprimert i livet eller ønsker å bli kvitt dette deprimerende livet, kan du besøke nettstedet vårt. Der vil du få en bedre og tilfredsstillende behandling, så hva venter du på? bare klikk på lenken nedenfor.
    behandling av depresjon

    SvarSlett
  2. its Blog is very interesting. i luv art work. i want to share my website with you. visit this site: https://www.psykiater.no/?s=Hva+er+ADD

    SvarSlett